Resipi: Scottish Shortbread

Resipi: Scottish Shortbread

SCOTTISH SHORTBREAD

MEMBUAT 10-20 SHORTBREAD

PREP 15 MINIT | BAKAR 20 MINIT

TAHAP KEMAHIRAN: SEDERHANA

ANGGARAN KOS: RM15-RM25


MAKLUMBALAS DARI PELANGGAN: Kebanyakan pelanggan lebih suka bila guna salted butter.


BAHAN:

225g mentega (PURE BUTTER), lembut *Unsalted butter disyorkan tapi ikut rasa sebab ada customer yang kata bila guna unsalted butter, tak cukup rasa.

115g gula aising

240g tepung serbaguna


KAEDAH:

1. Panaskan ketuhar, 160 darjah C. Sapu loyang biskut / sheet pan dengan butter. Tutup dengan baking paper. 

2. Letakkan semua bahan dalam mangkuk. Campurkan dengan sudu kayu atau tangan sehingga membentuk doh. Kalau nak guna mixer, boleh, tapi kelajuan perlahan.

3. Letakkan doh di atas permukaan yang terapung (kira-kira ketebalan 1⁄4 inci, atau sedikit tebal).

4. Gunakan pemotong cookie, atau slicer pizza untuk dapatkan bentuk pilihan anda. Letakkan pada kertas pembakar dari tadi. Cucuk tengah biskut dengan garpu. Jangan tekan kuat sangat.

5. Bakar untuk 20 minit atau sampai berwarna keemasan (golden brown).

6. Keluarkan dan letak atas rak wayar. Boleh taburkan sedikit gula aising atau biarkan sejuk dan hias dengan coklat dip.